Pittig kippetje

 

Een gemarineerd kippenborstje met verse boontjes, champignons en een pittige saus.


Voor de marinade van de in stukjes gesneden kipfilet en champignons nemen we :

(van links naar rechts) : sesam olie, rijstwijn azijn, cayenne-peper en zeezout. Drie teentjes knoflook snijden we fijn, en het geheel verdunnen we met een beetje water. Na vijf minuten voegen we een beetje maïsmeel toe. Je kunt ook zachte tarwemeel gebruiken.

De marinade heeft een inwerktijd van 20 minuten, maar het mag ook iets langer inwerken. Bedenk echter, dat door de toevoeging van de azijn de kipfilet al een beetje gaar wordt. Dus laat het niet te lang staan.

Zo ziet het uit na 20 minuten :

De randjes van de blokjes kipfilet kleuren al een beetje licht weg, het teken dat de marinade is ingewerkt.


 De saus wordt gemaakt met de volgende ingrediënten :

(van links naar rechts) honing, olijfolie, santen, gember(siroop), zoete chillisaus, een blikje tomatenpuree, oyster sauce en 5 teentjes fijngesneden knoflook.

De groenten zijn boontjes, wortelen/(was)penen, knoflook en uien.


De drie uien snijden we in grove stukken.

Vervolgens : Licht aanbraden van de gesnipperde knoflook in ruim olijfolie.

De uien erbij :

We laten de uien niet bruin worden, want ze moeten niet zoet worden en hun sterke smaak behouden. Dus gaan we meteen verder en voegen de we de gesneden boontjes en worteltjes erbij :


 Zoete chilli-saus en vervolgens honing :

Gembersap :

Tomatenpuree :

Santen (kokosmelk) :

Oyster sauce :


Het gemarineerde vlees en champignons :


Nu een kwartier lekker laten pruttelen met de deksel erop.


Serveren met bami of rijst (zie afbeelding) :

De saus is pittig, maar door de vele distinctieve smaken (vissaus, chillisaus, rijstwijn, sesam olie, gember, honing) is de smaakontwikkeling heel divers. Bewust heb ik peper weggelaten, en slechts in de marinade een beetje cayenne peper toegepast. Hierdoor is de smaakontwikkeling het breedst.

Verder vormen de stukjes wortel en de stukjes boontje een heerlijk knapperig hapje. Omdat ik de uien niet heb aangebraden zijn ze nog van redelijk stevige structuur. Ook dat draagt bij aan de frisse en bijtverse gewaarwording.

De kipfilet is niet gebakken. Dat hoefde niet, want door de rijstwijn azijn is het vlees eigenlijk al gaar voordat het de pan ingaat. In de saus is het vlees verder gaar geworden. Door deze bereidingswijze is het extreem mals, en als je zo'n stukje vlees opeet, is het heel zacht en heeft het een heel aparte smaak.

Ik marineer ook wel eens met citroensap, en dat geeft hetzelfde malse effect. Wel altijd de citroen contrasteren met zoet, dus ofwel de citroenschillen bakken en meeserveren, ofwel honing etc. in de marinade toepassen.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/